Пристигање во Севиља – воз

Севилја е релативно добро поврзана со остатокот од Шпанија по железнички пат. Со линиите на долги растојанија AVE (Alta VElocidad, „голема брзина“, кратенка што во превод значи „птица“) преку Мадрид релативно брзо се стигнува до останатите поголеми градови во Шпанија, како Барселона, Валенсија, Сарагоса и др. Сепак, со големата брзина на овие линии (и до 310км/ч) доаѓа и големата цена. Релацијата Севилја-Мадрид или обратно (540 км, 2,5 ч) чини некаде 70 евра. Постои одреден попуст на повратен билет, но само доколку се користи точно определен воз во точно определен ден, а нема побавна и поевтина варијанта со воз на линијата. Па така, како алтернатива многумина избираат превоз со автобус, пат кој трае 6,5 часа и чини 35 евра повратен билет.

Покрај овие возови, има возови Авант кои сообраќаат со голема брзина на пократки релации (до 200км), како и други типови возови со „нормална брзина“ кои ги поврзуваат останатите градови. Се разбира, цените се соодветно пониски и попристапни.

Билетите се купуваат на железничка, но за да заштедите на време можете да ги купите и преку интернет на http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *