Пристигање во Севиља – автобус

Доколку сте пристигнале во Шпанија во друг град и се решите да патувате до Севилја со автобус, тогаш ќе пристигнете на една од двете автобуски станици: Prado de San Sebastian, старата автобуска станица, која претежно опслужува патувања во рамките на Андалусија, но и други места, а се најдува во центарот на градот, веднаш наспроти Ректоратот на Универзитетот и позади судот (Juzgados, хусгадос); или пак на новата, Plaza de Armas, која се најдува од другата страна на стариот град, на брегот на Гвадалкивир и опслужува национални и интернационални линии (пр. Мадрид, Барселона, Бугарија, Романија, итн.).

Веднаш пред двете автобуски се најдуваат постојките на таксистите, кои покрај нормалната тарифа за изминат пат ќе ви наплатат додаток за автобуска (некаде околу 1 евро), како и додаток за багаж (отприлика исто толку).

На само 50 метри од автобуската на Прадо се најдуваат голем број автобуски постојки за градските (црвени) и приградските (зелени) автобуски линии. Прадо е една од главните транзитни и допирни точки на некаде десетина и повеќе градски линии, па патувањето со автобус оттука е полесно. Исто така, тука има постојка и за градското метро (линија 1), како и за трамвај.

Од друга страна, пред автобуската на Пласа де Армас застануваат само 4-5 линии од градските автобуси и некои од приградските. Две од овие линии се кружни, па лесно можете да дојдете до станица на која да фатите автобуска линија која повеќе ќе ви одговара.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *